Кой е най-рядко срещаният и кой е най-красивият цвят на очите

...
Кой е най-рядко срещаният и кой е най-красивият цвят на очите
Коментари Харесай

Най-рядко срещаният цвят на очите: интересни факти и кой се приема за най-красив

Кой е най-рядко срещаният и кой е най-красивият цвят на очите на планетата?

Цветът на очите е линия, която се дефинира от два фактора. Това са пигментацията на ириса на окото и зависимостта на разпределянето на светлината в стромата (фиброзния слой) на ириса. С по-малко количество пигмент очите са сини, с умерено количество – кафяви, със доста количество – черни.

Антрополози и биолози са дали своите класификации за цвят на очите при хората. Обичайните цветове на очите варират от най-тъмните нюанси на кафявото до най-светлите нюанси на синьото. Според скалата на съветския академик Бунак цветът на очите нормално се разделя на 3 съществени групи:

-Тъмни (черни, ярко и мрачно кафяви).

-Смесени (зелени, сиво-зелени, сиви, сини или зелени с кафяво-жълта рамка).

-Светли (светло сиви, ярко сини).

Друга група учени разработили своя лична система за установяване цвета на ириса. Категориите цвят на очите се разграничават според от преобладаващия (син, сив, зелен, светлокафяв или кафяв) и количеството кафяв или жълт пигмент участва в него.

 цвят на очите Източник на изображението: www.pixabay.com

Кой е най-редкият цвят на очите?

Според някои изследвания това са зелените очи. Зелените очи са едни от най-редките в света. В международен мащаб единствено 2 % от общото население могат да се похвалят с този извънредно красив цвят на ириса. Зеленият колорит се дължи на комбинацията от:

-кехлибарена или светлокафява пигментация на стромата на ириса, която има ниска или умерена централизация на меланин;

-син нюанс, основан от Релеево разпръскване на отразена светлина.

Зелените очи съдържат още жълтеникав липохромен пигмент.

В допълнение към зеленото, най-редките нюанси на очите са сивите (3 % от населението). В ириса на тези очи няма меланин, има строма, която блокира появяването на синия цвят, което води до приемането на сив нюанс.

Кехлибар в ириса. С тези прелестни очи могат да се похвалят 5 % от популацията. Този светлокафяв, от време на време ръждив цвят се среща при хора с азиатски, испански, южноамерикански и южноафрикански генезис.

Красив орехов цвят – 5 %. Тези уникални очи наподобяват тези на котка и са комбинация от зелено и оранжево или златисто. Най-често този цвят на очите се среща измежду жителите на Северна Африка, Близкия изток, Бразилия и Испания.

Следват синеоките хора. Хората носители на красивите сини ириси са от 8 до 10 % от популацията. Синият колорит поражда вследствие на генетична разновидност и се смята за втория най-често срещан цвят на очите след кафявото, което е при съвсем 80 % от хората населяващи земята.

Струва си да се обърне особено внимание на цветовете на ириса на албиносите: заради генетична особеност техният ирис може да бъде розов, виолетов, червен, кехлибарен.

 цвят на очите

Кой цвят на очите се счита за най-красив?

Много учени, психолози и доктори, на база свои наблюдения, означават, че нормално най-рядко срещаните цветове на очите са по-привлекателни. Това е по този начин, тъй като човешкият разум и очи са склонни да виждат това, което е друго и неповторимо. Тоест зелените и сивите очи се смятат за най-привлекателни.

Какво се знае за най-редкия цвят на очите?

Предлагаме ви някои любопитни обстоятелства и потвърдени данни за зеления цвят на очите, който се счита за най-редкият.

Цветът на очите е наследствена линия, която се въздейства от повече от един ген. Има 16 разнообразни гена, виновни за цвета на очите при хората. Но два са основните, свързани с смяната на цвета на очите. Цветът на очите се предава по преобладаващ или рецесивен метод.

В човешкия ирис или очна течност в никакъв случай не участват нито сини, нито зелени пигменти. При хората пигментацията на ириса варира от светлокафяво до черно. Цветът се въздейства от концентрацията на меланин в пигментния епител и стромата на дъгата, както и от плътността на стромалните кафези. Появата на зелени очи е резултат от разпръскване на светлината в стромата. По този метод цветът на очите варира съгласно светлината, изключително мощно важи за светлите очи.

Хората не се раждат със зелени очи. Всички бебета се раждат със сини или кафяви очи. До към 6 месеца след раждането цветът на очите им може да се промени до зелен.

Най-често зеленооките хора се срещат в Ирландия и Шотландия, към 86 % от популацията са притежатели на зелени очи.

Някои откриватели споделят тезата за какво зелените ириси са най-рядко срещаните, основана на злокобните времена на Светата инквизиция, когато  червенокосите и зеленооки дами и девойки се смятали за вещици. Това довело до ниския % и най-рядко срещани носители на зелени очи.

Зеленооките хора са по-податливи на очни болести. Според учените хората с тъмни очи имат известно преимущество пред светлооките. Тяхната сензитивност на ретината е по-добре предпазена при интензивна слънчева светлина. Хората с тъмни очи са облагодетелствани във връзка с зрителната заостреност, в съпоставяне със собствениците на ярък ирис. Хората със светли очи и хората със смесени очи по-често имат офталмологични проблеми.

Още един забавен факт за хората със разбъркан вид очи, по-специално зеленооките. Те са с по-висок предел на търпимост към болежка, спрямо тези с тъмни нюанси на ириса. Смята се, че избран цвят на очите на човек може да корелира с поносимостта на болка, защото един от гените, кодиращи количеството меланин в ириса, управлява синтеза на протеини за болежка.

Въз основа на изследвания – най-редкият цвят на очите на планетата, е зеленият (само 2 % от цялото население). Зеленият цвят на очите се счита от доста хора за най-красив и прелъстителен.

Учените са потвърдили, че цветът на очите има връзка с характера. Може би това е една от аргументите невероятните носители на зелени очи, да се отличават със своя волеви темперамент, добросърдечна природа, съобразителност. Просто основани за лидерски позиции, упорити персони, имащи високи условия към себе си и хората, с които общи планове или ползи.

Източник: happywoman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР